OVER ONS

het geheim van Volendam

Slagerij Bakkertje is Volendams best bewaarde geheim. Al sinds 1942 lopen de Volendammers weg met de vertrouwde kwaliteit van de slagerij, die werkt vanuit een diepgewortelde traditie van ambachtelijkheid, vakkennis en ervaring.

Beroemd is Bakkertjes eigengemaakte leverworst. Deze smeuïge worst heeft een heerlijk pittige smaak dankzij een unieke mix van kruiden en specerijen. Andere hardlopers zijn onze gerookte achterham, filet americain en pittige grillworst. 

Onze biefstuk is vers van het mes en wordt traditiegetrouw op witbrood gegeten. Deze dieprode biefstuk komt van zorgvuldig gefokte rassen en dat proef je!

De winkel zit nog altijd op de plek waar het 75 jaar geleden allemaal begon. Dat is middenin het oude dorp, dus niet in de loop van het winkelend publiek. Toch maken de Volendammers voor Slagerij Bakkertje graag een ommetje. Kenners weten waarom!

In vroegere tijden

Slagerij Bakkertje is in 1942 begonnen door Klaas Runderkamp. Omdat er meer Volendammers zijn met dezelfde achternaam, had ook Klaas een bijnaam. Die naam was ontleend aan het beroep van de ooms van Klaas. Zij waren bakker. Omdat Klaas klein van stuk was, werd hij daarom ‘Bakkertje’ genoemd. Zodoende was de naam voor de nieuwe slagerij snel gevonden!

In de naoorlogse jaren werden de koeien nog naar de winkel gedreven, waar ze ook werden geslacht en uitgebeend. Klaas’ vlees en worsten gingen schoon op, want in het destijds arme Volendam was voor iets anders geen geld. Klaas’ zoon Henk kwam al jong in de slagerij werken en nam de zaak over samen met zijn broer kees. In 1979 bouwde Henk en Kees een nieuw pand op dezelfde plek, hoek Sint Gerardusstraat. In hetzelfde jaar werd henk zijn zoon Nico geboren, die op zijn 24ste de slagerij zou overnemen, samen met moeder Trijntje.

In 2004, een jaar na het overlijden van Henk, liet Nico de winkel vernieuwen en uitbreiden met een productieruimte ernaast. In 2019 kwam er een dubbele loods bij op het bedrijventerrein van Volendam, speciaal voor de productie van vleeswaren en leverworst. Nico Runderkamp werkt nog altijd in de geest van zijn vader en opa. Samen met zijn moeder Trijntje, zussen Anita, Corina en Monique, zwagers John en Fred en Nico’s vrouw Astrid, die samen met Monique de administratie verzorgt. En een team van goedlachse dames en heren, iedere dag weer

Slagerij 2.0

Slagerij Bakkertje gaat met zijn tijd mee. Daarom bieden wij ook heerlijke kant-en-klaarmaaltijden voor als u geen tijd heeft om te koken. Denk aan gemengde schotels met allerhande vleeswaren, soepen, pasta’s, lasagne, varkenshaas in pepersaus, gehaktballetjes in saus, rosbief- of kipwraps, tortilla’s, kip met rijst, bamigerechten of verse sandwiches. Een lekker sukadelapje stoven duurt al gauw drie uur. Hebt u daar geen tijd voor? Kom naar de winkel, wij hebben er elke week tien liggen. Eenmaal geproefd en u bent verkocht.

Nico’s zussen Anita, Corina en Monique bedenken regelmatig nieuwe hapjes. Volendammers smullen van kleine lekkernijen, liefst gemarineerd of gekruid. Er gaat geen week voorbij of onze etalage wordt ververst met nieuwe culinaire hoogstandjes.

Wat niet is veranderd, is de traditionele kwaliteit waar de slagerij om bekendstaat. De keuken boven de winkel is nog altijd in gebruik. Daar bereidt Nico’s moeder Trijntje samen met twee koks verse maaltijden en soepen. Dit gebeurt nog ouderwets met de pannen op het vuur. De erwtensoep van Bakkertje is al drie keer verkozen tot de beste snert van het land!

De worstmakerij is inmiddels in een hypermoderne loods gevestigd. Drie dagen in de week bereidt Nico daar samen met twee collega’s Bakkertjes beroemde leverworst. De worst ondergaat een zorgvuldig fabricageproces waarbij de grondstof wordt voorgegaard, gehakt, vermengd, geperst en afgekookt. De worst is verkrijgbaar in porties van 330 of 250 gram.

Nog altijd wordt deze leverworst door Nico persoonlijk gekeurd, om de authentieke kwaliteit te garanderen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.